הלוואה חברתית
צריכים כסף דחוף? אם אין לכם פתרון מהיר להזרמת כסף לחשבון הבנק אתם תצטרכו כנראה לפנות למקור מימון אחר שהוא לא הבנק שלכם, כל אדם בישראל של היום עלול למצוא את עצמו מול הוצאה בלתי צפויה או בעיית הכנסה, ולא תמיד יש חסכונות פנויים שניתן לפתוח או אדם קרוב שיכול לעזור. במקרים אלו, הפתרון הקיים הוא הלוואה מיידית. כדאי להכיר ולבחון אפשרות נוספת להלוואה חוץ בנקאית הנקראת “הלוואה חברתית” קבלו אישור עקרוני אונליין אצלנו באתר.
מהי הלוואה חברתית?
השם “הלוואות חברתיות” הוא שם כללי יחסית המייצג תחום שלם של הלוואות שתפס תאוצה בשנים האחרונות וצומח במהירות בישראל ובעולם המערבי כולו. הלוואה מסוג זה נחשבת גם להלוואה חוץ בנקאית, וישנם מספר עקרונות מרכזיים שהופכים הלוואה ל”הלוואה חברתית”. העיקרון הראשון הוא שהכסף מתקבל באמצעות שיתוף בין קבוצת אנשים ולא ממוסד כמו בנקים וחברות אשראי. יש המכנים סוג זה של הלוואה “עמית לעמית” – Peer to Peer או P2p, אך העיקרון זהה.
כיצד מתבצעות הלוואות, ואילו חברות מספקות אותן?
ההלוואות נעשות באמצעות פלטפורמות אינטרנטיות, ושיטה זו קיימת כבר יותר מתשע שנים בארה”ב ובבריטניה. אתרי אינטרנט – המעניקים הלוואות – פועלים כבר יותר מתשע שנים.
lendingClub.2
Zopa .1
פלטפורמות אלו מציעות ריבית ממוצעת נמוכה יחסית על הלוואות ותשואות מצוינות על השקעות. נהנים מצמיחה גבוהה ומאחוז נמוך מאוד של לקוחות שאינם משלמים. עם הזמן, המספרים השתפרו ומשקיעים שמשתמשים בפלטפורמת עמית לעמית זו הצליחו לראות החזר משמעותי על השקעתם.
בשנת 2018 נכנס לתוקף החוק להסדרת הלוואות P2P המסדיר את פעילות הפלטפורמות המקוונות להלוואות בישראל פועלות כמה חברות המספקות הלוואות חברתיות:
1.בלנדר -Blender
2.טריא -TARYA
3.בי.טי.בי – BTB
4.קרדיטפלייס-creditplace
מדוע השימוש בהשקעות ובהלוואות חברתיות כל כך פופולרי?
השימוש הגובר בפלטפורמת הלוואות חברתיות הולך וגובר בשל שילוב של נסיבות הקשורות ללווים ולמשקיעים למשל:
משקיעים/מלווים
הריבית של הבנקים נמצאת בשיא של כל הזמנים מזה זמן רב. לאור תחזיות הצמיחה לשנים הקרובות, הן לא צפויות לרדת. השקעות סולידיות בשוק המוסדי מציעות פתרונות פחות טובים בשל אי עמידה בתשלומים. העליות במחירי הנדל”ן בשנים האחרונות הוא מזגזג ולא יציב. התשואה על הפיקדונות נמוכה מאוד ואין תמורה לכספנו, ולכן האלטרנטיבה הטובה ביותר היא להשקיע בהלוואות חברתיות עם תשואה גבוהה יחסית.
הלווים
בישראל המחאה החברתית של ועדת זקן והרפורמה בשוק הסלולר גרמו לישראלים רבים להבין שהריבית שהם משלמים על הלוואות במערכת הבנקאית יותר מדי גבוהות, משקי הבית בישראל מתמודדים עם דרישות רבות כגון בטחונות, ערבים, בין חברות האשראי. הצבת מגבלות שרירותיות על גובה ההלוואות ומסגרות האשראי הן על ידי חברות האשראי והן על ידי הבנקים.
שיטה
שיטת השקעה והלוואות המאפשרת ללווים ללוות ישירות ואנונימיות ממספר משקיעים. מכיוון שהבנקים אינם מעורבים, גם המשקיעים וגם הלווים מקבלים ריביות מצוינות. מתן הלוואות חברתיות נעשה באמצעות אתר אינטרנט המפגיש בין משקיעים ללווים. האתר מאפשר ללקוחות המעוניינים לקבל הלוואה מגולשים אחרים המעוניינים להעניקה בתמורה להחזר כספי. בדרך כלל שני הצדדים שומרים על אנונימיות במהלך הפגישה הווירטואלית ביניהם.
שלבים:
רישום: הלווה מוסר מידע שעל בסיסו נקבע דירוג האשראי שלו. לווה שלא עומד בתנאי הסף אינו יכול לקבל הלוואה.
פרסום בקשה: הלווה מפרסם את הבקשה להלוואה בלוח המכרזים של האתר.
השקעות: המשקיעים בוחרים את הבקשות להלוואה שבהן ישקיעו, עפ”י סכום ההלוואה, ריבית רצויה, דירוג האשראי ותקופת ההחזר. על מנת להפחית את הסיכון, סכום ההשקעות של המשקיע מתחלק בין מספר רב של לווים.
אתרי הלוואות חברתיות בולטים בעולם
Lending Club
אתר הלוואות חברתיות אמריקאי שהוקם ב-2007. בין המשקיעים בו נמצאים שר האוצר האמריקאי לשעבר, לארי סמרס, ושני בכירים לשעבר מהבנק האמריקאי הענק מורגן סטנלי – ג’ון מאק, המנכ”ל ומרי מיקר – ראש יחידת המחקר והאנליסטים לתחום הטכנולוגי.
דרך האתר נלקחו הלוואות בסכום של כמיליארד דולר. הוא מכפיל את גובה ההלוואות המנוהלות דרכו בכל שנה. אחוז החובות האבודים עומד על כ-2%.
החברה דורגה ע”י מגזין Forbes כאחת מ-20 החברות המבטיחות ביותר בארה”ב לשנת 2011, ובשנת 2012 זכתה בפרס לחברות חלוציות בתחום הטכנולוגיה בפורום הכלכלה העולמי (דאבוס).
Zopa
אתר הלוואות חברתיות בריטי אשר הוקם במרץ 2005 והפך לאתר הראשון מסוגו בעולם.
נבחר על ידי האתר MoneyWize.com כספק ההלוואות הטוב ביותר בשנים 2010 ו-2011.
עד כה ניתנו דרך האתר הלוואות בכ-400 מליון דולר. הוא הגיע לנתח של 2% משוק האשראי הצרכני בבריטניה. וממשלת בריטניה עצמה משקיעה בו. אחוז החובות האבודים עומד על כ-2% בממוצע.
תשואה
ההשקעה בהלוואות חברתיות יכולה להיות מרתיעה במקצת עבור משקיעים חדשים מגוון ההלוואות לבחירה והדרכים להשקעת הכסף שמציעים אתרי ההלוואות השונים בארץ.
סיכום
הלוואות חברתיות הן אופציה מעניינת להשקעה, אך יש לוודא שהחשיפה לאפיק זה היא מינורית יחסית ולא לבסס עליה את כל תיק ההשקעות – מעוניינים להגיש בקשה להלוואה חברתית מגוף מוכר? לבדיקת זכאות מהירה מלאו את טופס יצירת הקשר המצורף למטה תוכלו לקבל ייעוץ ראשוני ללא התחייבות, בתוך זמן קצר ממועד פנייתכם!